­ MENUÇEHR CAMİ | Kültür Portalı

Menuçehr Cami - Kars

Türklerin Anadolu’da ilk inşa ettiği cami olarak kabul edilen Ebu’l Menûçehr Camii’nin kesin inşa tarihini bildiren batı cephesindeki kitabesi günümüzde mevcut değildir.

Özgen Beşli

Bu kitabeye göre cami; 1064 yılındaki Selçuklu fethinin ardından Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın emriyle Şeddâdoğlu Ebu’l Menûçehr tarafından yaptırılmıştır.

Özgen Beşli

Derinlemesine planlı üç sahınlı olan olan yapı mihrap önü kubbeli ve iç avlulu bir plan tipine sahiptir.

Özgen Beşli

Her sahın üç kareye bölünmüş ve üzerleri de birbirinden farklı geometrik örgülü Selçuklu motifleriyle süslenmiş tonozlarla kapatılmıştır.

Özgen Beşli

Kuzeybatı köşesindeki minaresi kare kaide üzerinde sekizgen gövdeli ve tek şerefelidir. Kalan izler, şerefe altlığının mukarnaslı olduğunu göstermektedir. Gövdesi üzerinde kufi hatlı “Bismillah” lafzı bulunmaktadır.

Kaynak: Ani Örenyeri Kazı Başkanlığı

İnanç-Kültür Turizmi
Kars şehir merkezinden günde iki kez düzenlenen otobüs seferleri, tur firmaları ya da özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Ocaklı Köyü Yolu, 36000 Ocaklı/Kars

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3879    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2024 Pazartesi