­ AKHİSAR KATMERİ | Kültür Portalı

Akhisar Katmeri - Manisa

Akhisar Katmeri Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg un
  • 500 g peynir
  • 250 g tereyağı
  • ½ litre su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tuz

Akhisar Katmeri Nasıl Yapılır

Un, tuz, su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır, 1 saat dinlendirilir. Sonra yeniden yoğrulup 30 dakika daha dinlendirilir, 15 bezeye ayrılıp zeytinyağı sürülür ve 7-8 saat bekletilir. Bezeler, merdaneyle 10-15 cm çapında açılır, üzerine birer çay kaşığı zeytinyağı koyup elle bastırılarak 45-50 cm çapında yufkalar açılır. Yufka, kenarları taşacak biçimde, içinde tereyağı eritilmiş çukur kızgın bir sac ya da tavaya döşenip üzerine yumurta kırılır, 1 yemek kaşığı rendelenmiş peynir, bir tutam ince kıyılmış maydanoz atılıp yemek kaşığının arkası ile dağıtılır. Yufka dört ucundan ortaya doğru zarf gibi katlanıp orta ateşte çevrilerek iki yüzü de kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenir, üzerine rendelenmiş peynir ve maydanoz serpilerek sıcak olarak servis yapılır.

Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.

Görüntülenme Sayısı : 3119    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2024 Salı