­ KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI | Kültür Portalı

Kaçkar Dağları Milli Parkı - Rize

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ne 16 kilometre uzaklıkta bulunan ve bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine kadar uzanan milli park, Doğu Karadeniz Dağları’nın 3 büyük dağ kütlesi Üçdoruk (Verçenik), Göller (Hunut) ve Kaçkar dağlarından oluşmuştur. Park içerisinde 9 adet Köy, 33 adet yayla yerleşimi bulunmaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilmiştir.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kaçkar Tepesi, 3992 metre zirvesi ile ülkemizin önemli zirvelerinden birisidir. Ülkenin en yağışlı kesiminde olması, milli parkın orman, alpin çayır ve orman altı florasını olağanüstü zenginleştirdiği gibi, akarsular yönünden de benzersiz kılmaktadır.

Fırtına deresi, Hemşin deresi gibi aslında bir ırmak büyüklüğündeki akarsular milli parkı çevrelemektedir. Flora zenginliği ile uyumlu olarak milli parkta normal popülasyonlarda ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, yaban domuzu, sansar, tavşan, kakım, gelincik gibi memeliler, yırtıcı ve ötücü kuşlaryaban horozu bulunmakta, Fırtına Deresi’nde Deniz Alası yaşamaktadır.

Milli Park Doğal sit alanı, arkeolojik sit alanı, turizm merkezi ve belediye mücavir alanı gibi birçok statüye sahiptir. Hemşin Deresi Vadisinde yer alan Zilkale, Kale-i Bala ve Fırtına Deresi köprüleri kültürel açıdan önemli zenginliklerdir. Aynı zamanda, yörenin sosyal-kültürel ve ekonomik mekânsal görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri, hem doğaya uyumu hem de mimari değerleri ile önem taşımaktadır.

Zilkale

Kaçkar Dağlarında, yazın doğa yürüyüşüne elverişli olup alanda mevcut 8 adet Yürüyüş Parkurunda yürüyüş aktiviteleri yapılmaktadır. Kaçkar Dağları yaz mevsiminde de kampçılık, dağcılık, trekking, piknik, rekreasyon faaliyetlerine açıktır.

Fotoğraflar: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Park
Doğa Turizmi
Çamlıhemşin İlçesi sınırları içerisinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Park alanına, ilçe merkezinden 16 kilometrelik bir karayolu ile ulaşılabilir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 23023    Eklenme Tarihi : 08 Temmuz 2020 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Ağustos 2020 Cumartesi