İçli Tava - Sinop
İçli Tava İçin Gerekli Malzemeler: (4 kişilik)
- 1 kg hamsi
- 250 gr pirinç
- 1 baş soğan
- 200 gr tereyağı (ya da arzuya göre sıvı yağ )
- 1/2 bardak su
- 2 yumurta
- maydanoz
- nane
- tuz, karabiber
İçli Tava Yapılışı:
Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır. (Eğer kılçıkları kolay çıksın isteniyorsa hamsi bir gün dinlendirilmelidir). Diğer tarafta soğanlar yağda sarartılıp içine pirinç eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Tuz eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir. Pirinçler diri diri olmalıdır. Pilav suyunu çekince karabiber, bol maydanoz, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tepsiye sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir. Burada dikkat edilecek husus hamsilerin hep aynı şekilde ve yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilmesidir. Bu şekilde dizilmezse pişirme esnasında araları açılır. Tepsinin kenarlarına da bir kısmı tepsiden sarkacak şekilde dizilmelidir ki sonradan üzeri kapatılabilsin. Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir. Kalan hamsiler ve tepsinin kenarından sarkanlar ile pilavın üzeri tamamen kapatılır. (Görünüm olarak pasta şeklini almalıdır) Hamsilerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve fırına verilir. Fırında çevire çevire pişirilir.
Kaynak: Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Sinop Geleneksel Mutfak
İçli Tava
Görsel Sahibi: Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
11034
Eklenme Tarihi :
20 Şubat 2013 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
15 Nisan 2020 Çarşamba