­ YUMURTALI ERİŞTE | Kültür Portalı

Yumurtalı Erişte - Van

-Yumurta

-Tuz

-Su

-Un

Yapılışı: Yumurta, su, un ve bir miktarda tuz ile yan sert bir hamur hazırlanır. Hamurdan küçük parçalar koparılarak bezeler (kunt) yapılır. Bir leğen veya tepsi içerisine dizilir ve üzerine ıslak bir bez serilerek bir süre dinlendirilmesi sağlanır. Bu dinlendirme işlemine hamurun düşmesi denir. Bu şekilde dinlendirilen hamur daha kolay açılır. Daha sonra bu bezeler tek tek açılarak, çok ince olmayan yufkalar elde edilir. Yufkalar temiz örtüler üzerine serilir ve bir süre kuruması sağlanır. Kurumuş olan yufkalar rulo şeklinde sarılarak ince ince kesilir ve temiz örtüler üzerinde 1-2 gün kurutulur.

Kaynak: Van Geleneksel Gıdale Envanteri. Sayfa:29

Görüntülenme Sayısı : 3365    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi