­

Kıtaların Aşkı İstanbul

Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç tarafından çevrelenen yarımadada bulunan İstanbul’un Tarihi Alanları UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında alınmıştır.

Dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi alanları Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ile Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere dört ana bölgeyle temsil edilmektedir. Bu alanlar sahip oldukları kültür varlıklarının dönemi ve niteliği açısından farklılıklar göstererek, İstanbul’un kent tarihini gözler önüne sermektedir.

Ayasofya

MÖ 6500’lerden itibaren yerleşim gören İstanbul Doğu Roma ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmıştır. 1600 yılı aşan bir süre boyunca yüz yirmiden fazla imparator ve padişah burada hüküm sürmüştür.

İstanbul cami, kilise ve sinagogların yan yana görülebildiği ve adeta kardeşliklerini ilan ettikleri kutsal bir şehirdir. Sultanahmet Camii, benzersiz mozaikleri ile Ayasofya, Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi Topkapı Sarayı, Haliç sırtlarında yükselen Mimar Sinan’ın başyapıtı Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı, Surlar, ahşap evler, Aya İrini’nin kubbelerinde süzülen melodiler İstanbul’un bir tarih ve kültür başkenti olduğunu kanıtlar.

İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden olan Ayasofya MS 532-537 yılları arasında inşa edilmiştir. Bugün cami olarak insanlığın ortak kültürüne hizmet eden yapı, dünyanın en eski anıtsal mabetlerinden biridir.

Sultanahmet Camisi

Ayasofya’nın tam karşısında bulunan Sultanahmet Camisi kubbeleri, altı minaresi ve mimarisi ile kentteki en görkemli yapılardandır ve cami İznik çinileriyle süslüdür.

Topkapı Sarayı

Yaklaşık 380 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim, eğitim ve sanat merkezi olan Topkapı Sarayı, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Mimarisi ve saraydan intikal eden koleksiyonları ile dünyanın en önemli saray müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı Müzesi, pek çok ünik eseri barındırmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı

MS 542 yılında I. Justinyen tarafından “Büyük Saray”ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, Arkeolojik Park içerisinde yer almaktadır. Sarnıcın içerisinde Yunan mitolojisinde kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip olduğu kabul edilen Medusa başı ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir.

İstanbul’un Tarihi Alanları’nın önemli parçası olan, Zeyrek ve Süleymaniye Koruma Alanları’nda bulunan yüzlerce konak, ahşap ev ve kamusal yapı günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Özel bir bölgeye adını veren Süleymaniye Camisi ve Külliyesi Mimar Sinan’ın baş eserlerinden birisi olup 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.

Tarihi Yarımada’nın batı sınırında, kuzey güney doğrultusunda Haliç’ten Marmara Denizi’ne kadar uzanan Kara Surları Antik Dönem’in büyük projelerinden biri olup; V. yüzyıl başlarında II. Theodosius zamanında yapımına başlanmıştır. Kara Surları boyutları, tasarımları, yapım teknikleri ve malzemeleriyle üstün nitelik taşımaktadır.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile pek çok sanatçıya ilham kaynağı olan İstanbul’a dair sayısız şiir yazılmış ve şarkılar bestelenmiştir. Dünya Miras Alanı dışında yer alan saraylar, camiler, tarihi Kapalı Çarşı ile Dünya Miras Geçici Listemizde yer alan Cenevizlilerden kalma Galata Kulesi de İstanbul’da görülmesi gereken önemli kültürel varlıklardır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 356