­ ARABAŞI | Kültür Portalı

Arabaşı - Aksaray

Arabaşı Malzemeleri Nelerdir

  • 7 su bardağı su 
  • 1 su bardağı un
  • Tuz

Çorba için:

  • 1 küçük tavuk (veya iki tavuğun göğüs eti,veya tercihen hindi) 
  • 1 çorba kaşığı margarin 
  • 1 kaşık kırmızı biber (arzuya göre acılı olabilir) 
  • 1 kaşık salça
  • 6 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 limon

Arabaşı Nasıl Yapılır

Hamurun Yapılışı:

1. 5 su bardağı suyu tuz ilave ederek kaynatın.

2. Kalan su ile unu bulamaç haline getirin; tel süzgeçten geçirin. Kaynayan suya hızlı hızlı karıştırarak ilave edin.

3. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.

4. Yaklaşık iki parmak kalınlığında bir tepsiye boşaltıp soğutun; soğuyunca buzdolabına kaldırın.

5. Çorbanın yanında servis yapmak için, baklava şeklinde kesin.

Çorbanın Yapılışı:

1. Bir tencereye su koyarak tavuk, salça ve kırmızı biberin yarısını katıp kaynatın.

2. Etleri yumuşayınca, parmak büyüklüğünde parçalar halinde didikleyın.

3. Ayrı bir tencerede margarin ile unu karıştırarak rengi fazla değişmeden kavurun. Bu meyanenin içine salçanın ve kırmızı biberin geri kalanını ekleyip 3-4 dakika karıştırın.

4. Bu karışımı,sıcak tavuk suyuna karıştırarak ilave edin.

5. Didilmiş tavuk etlerini ekleyin, kaynatın.

6. Yanında hamuru ve bol limon ile servis yapın.

PÜF NOKTASI: Servis sırasında,çorbanın hamurlarının üzerini hafifçe örtecek kadar kızgın yağ dökülürse,daha parlak olacaktır.

 

Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aksaray Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4853    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba