Tırtıl Baklava (Oklavadan sıyırma) - Amasya
Tırtıl Baklava Malzemeleri Nelerdir
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- Alabildiği kadar un
- 2 su bardağı ceviz
- 250 gr. tuzsuz tereyağı Açmak için:
- 1.5 su bardağı buğday nişastası
- Yarım su bardağı un karıştırılır. Şurubu için:
- 1 kg. toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Tırtıl Baklava Nasıl Yapılır
Şurubun hazırlanışı: 4 su bardağı su kaynatılır şeker ilave edilir. Şurubun rengi sararıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Limon suyu ilave edilerek soğumaya bırakılır.
Hamurun hazırlanışı: Malzemeler geniş bir kap içerisinde iyice karıştırılır. Un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde bezeler ayrılır. 1,5-2 saat üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Hamur büyüyebildiği kadar nişastalı unla açılır. Hamurun biri açılıncaya kadar diğeri kurumaya bırakılır. Kuruyanın üzerine ceviz verilir oklavanın üzerine rulo yapılır oklavanın iki ucunda ortaya doğru hamur büzüştürülür. Oklava çıkarılır. Şekli bozulmadan tepsiye dizilir. 1 gün kurutulur. Kızartılacağı zaman eşit aralıklarla kesilir. Kızdırılmış yağ üzerlerine dökülerek pembe-beyaz kızartılır. Şurup ve hamur soğukken ıslatılır.
Kaynak: Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı
Amasya Geleneksel Mutfak
Tırtıl Baklava
Görsel Sahibi: Amasya Valiliği Amasya Mutfağı Kitabı
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
12366
Eklenme Tarihi :
31 Ocak 2013 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
07 Aralık 2021 Salı