Gömme - Bingöl
Gömme Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg un,
- 1 kg ayran
- 1/2 kg tereyağı
- sarımsak
Gömme Nasıl Yapılır
Özellikle kış mevsiminde yapılan Bingöl'e özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir. Hazrılanan hamura (mayasız olacak, sadece un ve suyla yoğrulacaktır) ocağın büyüklüğüne göre kalın ve yuvarlar bir ekmek şekli verilir. Kızgın ocağın tabanı temizlendikten sonra ocağa konur. Üzerine sac kapatılır, ateşle örtülür ve pişirilmeye bırakılır. İyice pişirilen ekmek çıkarılır. Biraz soğutulur ve geniş bir kabın içine ufak ufak doğranır. Üzerine sarımsaklı ayran dökülür. Ayrıca bir tavada eritilen kızgın yağ dökülerek hoşafla birlikte servis yapılır...
Kaynak: Alay, O. (1996). Kültür Dünyamızda Bingöl. Ankara: Meg Ajans.
Bingöl Geleneksel Mutfak
Gömme
Görsel Sahibi: Akif AKBANA
Hamur İşi ve Börekler
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
20834
Eklenme Tarihi :
25 Ocak 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
26 Nisan 2022 Salı