­ DİM ÇAYI | Kültür Portalı

Dim Çayı - Antalya

Torosların eteklerinden başlayan 60 km’lik yolculuğunu, Alanya’nın güneyindeki Tosmur ve Kestel Mahalleleri sınırlarında Akdeniz’e dökülerek tamamlayan Dim Çayı; oluşturduğu vadi boyunca sergilenen doğal güzellikler, yaz-kış serinliğini koruyan havası ve suyuyla, ilçeye gelen turistlerin uğramadan dönmediği ziyaret noktalarından biridir. Alanya ilçe merkezine yaklaşık 15 km mesafede bulunan Dim Çayı’na ulaşmak için sahil bölgesindeki yol ayrımlarından sonra katedilen ve kuzeye uzanan yol boyunca, çay kenarında konumlanmış çok sayıda restoran, kafe, çay bahçesi vb. tesis bulunmaktadır. Bu tesisler, özellikle Akdeniz’in sıcak yaz günlerinde bölgeye gelen çok sayıda turiste, havuzlarda yetiştirilen alabalık başta olmak üzere, zengin menüye sahip yeme-içme hizmetiyle birlikte, Dim Çayı’nın serin sularında yüzme, balık tutma ve su üzerinde, vadi yamaçlarında inşa edilmiş çardaklarda dinlenme olanağı sunmaktadır. Vadinin ortasında, Dim Çayı üzerine inşa edilmiş olan Dim Barajı ve baraj gölü çevresinde de çeşitli alternatif turizm etkinlikleri yapılabilmektedir. Zorluk derecesi 1–2 olmak üzere, göl üzerindeki Ak Köprü mevkiinden başlayıp 5,5 km’ilk bir parkurda tamamlanan raftingin yanı sıra, bölgede düzenlenen jeep safari,  atv  safari, bisiklet ve doğa yürüyüşü turlarıyla Torosların eteklerindeki doğal güzellikleri keşfetmek, vadinin doğu yamacında bulunan Dim Mağarası’nı ziyaret ederek buradan yeşille bütünleşik, eşsiz vadi manzarasını seyretmek mümkündür. Dim Çayı yılın her döneminde, giriş ücreti ödenmeksizin ziyaret edilebilir; kış aylarında, bölgede bulunan özel tesislerin açık olanlarından hizmet alınabilir.

Kaynak:

A. Kasım Sonkaya, “Dim Çayı”, Alanya Tanıtım Kitapçığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Antalya, 2018 (s. 31).

“Dim Çayı”, Antalya The Destination Kent Rehberi, Antalya Tanıtım A.Ş. (s. 43).

“Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler – Dim Çayı” Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, http://www.antalyakulturturizm.gov.tr/TR-68443/turizm-amacli-sportif-faaliyetler.html 2018.

Doğa Turizmi
Alanya şehir merkezinden Gazipaşa - Mersin istikametinde, D400 karayolu ya da çevreyolu üzerindeki tabelalar takip edilerek özel araçlarla veya şehir merkezinden hareket eden tarifeli belediye otobüsleriyle ulaşılabilir.
Dim Çayı / Alanya - ANTALYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16228    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2019 Perşembe