­ FEYZULLAH PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Feyzullah Paşa Camii - Isparta

Atabey’in Müftü Mahallesi'nde, Ertokuş Medresesi’nin tam karşısında bulunur. Medrese avlusu ile cami arasında 5-6 metrelik yol vardır. Böcüzade Süleyman Sami’nin el yazması “Isparta Tarihi” adlı eserinde adı geçen caminin H. 900 / M. 1495 yılında yapıldığı yazıyorsa da buna imkân yoktur. Çünkü Osmanlıların kuruluşundan XIX. yüzyıl başına kadar geçen dönemde Köprülüzadeler dışında (Fazıl, Feyzullah, Fazlullah) adında biyografisi verilen paşadan başka birisine rastlamak mümkün olmamaktadır. Yapılış tarihi 1645-1648 yılları arasıdır.

Caminin üstü eskiden toprak damla örtülüyken, zamanla harap olduğu için 1924 yılında yıkılarak yeniden bugünkü haliyle yapılmıştır. Yapımı sırasında eski gelenek izlerini taşıyan ahşap sütunlar ve tahta işlemeler aynen tekrar kullanılmıştır. Caminin tuğla minaresi sağlam olduğundan aynen bırakılmıştır. Minarenin kuzeye bakan kısmında kürsü ile gövde arasında yani pabuç kısmında H. 1278 / M. 1861 tarihli bir kitabe vardır. Bu kitabede minarenin belirtilen tarihte Mehmed Uşşaki tarafından imar edildiğinden söz edilmektedir.

Isparta Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Atabey / ISPARTA
ISPARTA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6099    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2022 Pazartesi