­ LORLU BİBER DOLMASI | Kültür Portalı

Lorlu Biber Dolması - Antalya

Lorlu Biber Dolması Nasıl Yapılır

Harç Hazırlama

1. Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırıp zeytinyağını koyunuz.
  2. Kıyılmış soğanları kızgın yağda karıştırarak sararıncaya kadar kavurunuz.
  3. Kavrulmuş soğanlara kabukları soyulmuş, zar gibi doğranmış domatesleri ekleyiniz. Domatesleri de karıştırarak saldıkları suyu çeker gibi oluncaya kadar pişiriniz ve soğumaya bırakınız.
  4. Soğumuş soğan ve domateslere lor peynirini, tuzu, kıyılmış taze naneleri, karabiberi ve kimyonu ekleyiniz. Tüm malzemeyi karıştırarak harcı hazır ediniz.

Dolmaları Hazırlama

1. Dolmalık yeşil biberlerin tepelerinden kapak kaldırınız. Çekirdekleri ayıklayıp yıkayınız.
  2. Biberlerin içini kaşık kaşık harçla doldurunuz ve çukur bir fırın kabına yan yana diziniz. 1 çay bardağı sıcak sütü ekleyiniz.
  3. Fırın kabının üzerini folyo kağıdı ile kaplayıp önceden 180° ısıtılmış fırına veriniz.
  4. Yaklaşık 20 dakika sonra folyo kağıdını alınız. 15 – 20 dakika daha pişirmeyi sürdürünüz ve soğumaya bırakınız.
  5. Lorlu biber dolmalarını servis tabağına koyup sofraya veriniz.

Notlar

1. Lor peyniri yerine çökelek peyniri kullanabilirsiniz. Bu takdirde taze nane yerine maydanoz tercih edilmelidir. Çökelek tuzlu olduğundan harca ayrıca tuz katmaya gerek yoktur.
  2. Taze soğan yerine 2 adet kuru soğan kullanabilirsiniz.

Kaynak: “Lorlu Biber Dolması”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 45.

Görüntülenme Sayısı : 4323    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı