­ TOROS SALATASI AL KÖZ-AL GÖZ | Kültür Portalı

Toros Salatası Al Köz-Al Göz - Antalya

Toros Salatası (Al Köz-Al Göz) Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 3 adet kırmızı, etli biber
  • 3 adet soğan
  • ½ demet nane (ince kıyılmış)
  • ½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • ½ demet fesleğen (ince kıyılmış)
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 1 kahve fincanı erik ekşisi veya limon suyu
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • ½ adet limon
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)  Nasıl Yapılır

  1. Patlıcanları ocak üstü harlı ateşte çevirerek 5-6 dakika, kolayca bıçak saplanıncaya kadar közleyiniz.
  2. Közlenmiş patlıcanların yanmış kabuklarını, ince akan musluk suyu altında bıçakla sıyırarak alınız. Yıkayıp suyunu sıktıktan sonra içinde limonlu zeytinyağı bulunan kaba koyunuz.
  3. Kırmızı, etli biberler ile ayıklanmış kabuklu soğanları, önceden 200 °C kızdırılmış fırına atınız.
  4. Yaklaşık 20-30 dakika sonra, kolayca bıçak saplanıncaya kadar piştiğinde, biberleri fırından alınız. Zar kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayıp yıkayınız. Şeritler halinde doğrayıp patlıcanların yanına koyunuz.
  5. Soğanları 20-30 dakika daha, kolayca bıçak saplanıncaya kadar közleyiniz. Kabuklarını soyup patlıcan ve biberlerin yanına koyunuz.
  6. Sirkeyi, çukur bir kapta ezilmiş sarımsak dişleri, tuz, 1 kahve fincanı su ve erik ekşisi ile karıştırınız. Kaptaki patlıcanların üzerine döküp karıştırınız. Buzdolabında en az 4-5 saat bekletiniz.
  7. Patlıcanlı, biberli karışımı servis tabağına çıkartınız. Üzerine ince kıyılmış nane, maydanoz ve fesleğen karışımını gezdiriniz ve sofraya veriniz.

Kaynak: “Toros Salatası (Al Köz-Al Göz)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 29. 

Görüntülenme Sayısı : 7000    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı