­ ARDANUÇ BULANIK KÖYÜ | Kültür Portalı

Ardanuç Bulanık Köyü - Artvin

Köyün adı Cumhuriyet'ten önce Longetğev'dir. Köyün Kafkas boylarının gelip bölgeye yerleşmesi ile kurduğu anlaşılmaktadır. Cumhuriyet Dönemi'nde Bulanık ismini almıştır, Kuzeyinden geçen derenin yılın büyük bir zamanında bulanık akmasından dolayı adlandırıldığı söylenir. 93 Harbi Savaşı'ndan önce Ermenililerle birlikte yaşanmıştır. Savaş döneminde köyü terk eden atalarımız Anadolu'nun içlerine göç etmişler; Sivas Su şehir,Tokat Niksar ve Amasya'ya kadar gitmiş, barış anlaşması yapılınca 15-20 yıl sonra köylerine tekarar geri dönmüşlerdir.

Ahıska ve Gagavuz Türkü oldukları sanılmaktadır. Gürcü ve Ermeni kültüründen etkilenmiş çoğu yöresel isimler Gürcüce, Ermenice, Rusca ve azda olsa Lazca dan etkilenmiştir. Lazcada Arı İğnesi veya İğne deliği olan LORİ veya Napuzar ermenice veya gürcüce düz tarla demektir. Köyün gelenek, görenekleri örf adetlerin yaşatıldığı bir köy olmasına rağmen, aydınlanma sürecini cumhuriyele beraber yaşamıştır. Komşuluk ilişkilerine son derece önem veren köy halkı aralarına tüm sorunları diyalog yolu ile çözerken köy içerisinde saygınlığı olan insanlarıda kanaat önderi olarak dikkate almaktadırlar.

Artvin'e 59 kilometre, Ardanuç İlçesi'ne 17 kilometre uzaklıktadır. Etrafı ormanlarla çevrili olup, karanık meşe ormanları köy sınırları içerisindedir. Yalnız çam dağları ve kaçkar uzantılarıda köy coğrafyasına kadar uzanır. Güneydoğusunda bulunan mezra ve yaylaları Erzurum Olur, Oltu ve Ardahan'la sınırdır. Köy yaklaşık 1300 rakımda olup yaylaları 8-10 kilometre uzaktadır ancak 1500-2500 rakımlar 1 saat gibi kısa bir mesafede çıkılır. Kuzeyinden geçen Bulanık deresi yaklaşık 30-35 km sonra Çoruh Nehri ile buluşur.

Yayla yolu üzerinde bulunan Balkaya görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Bulanık yaylasında bulunan Ağbayır yarım ay şeklinde 200-250 metre yüksekliğinde 3000-4000 metre yarı çapında bir tektonik oluşumdur. Lori mezrası dünyanın en güzel doğa harikalarından biri olup arıcılık için son derce uygundur, yılın 7-8 ayı yeşilin ve çiçeğin kol gezdiği endemik bir biyki örtüsüne sahiptir. Köydeki kilise ve cami yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca köydeki ahşap mimari özel ilgi çekmektedir.

Artvin Turizm Aktiviteleri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9600    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Ağustos 2020 Pazartesi