­ CAMİLİ KÖYÜ CAMİSİ | Kültür Portalı

Camili Köyü Camisi - Artvin

Borçka İlçesi’ne 22 km uzaklıkta bulunan Camili Köyü Camisi, Gürcüce Macahel Bölgesi olarak adlandırılan Camili Köyü’nde bulunmaktadır.

TGA

Yapı üzerinde kitabesi bulunmadığından kesin yapım tarihi bilinmemekte olup, Osmanlı padişahı II. Mahmud döneminde 1819 yılında Batum vilayetinin Macahel kazasındaki Camili Köyü Camisi için yazılan bir imam-hatip görevlendirme beratından yapılış tarihi ile ilgili yaklaşık bilgilere ulaşılmıştır.

TGA

Bu berat bilgilerinden caminin yapılış tarihinin 1819’dan önce olduğu anlaşılmaktadır.

TGA

Yöre halkından edinilen bilgilere göre 1855 yılında meydana gelen bir çığ felaketinden sonra cami yıkılmış ve köy halkı tarafından yeniden inşa edilmiştir.

TGA

Yapı 21.10.2005 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir, 2018 yılında ise restore edilmiştir.

Kaynak:

Artvin Borçka’daki Yığma Ahşap Camiler, bab Mimarlık ve Tasarım Dergisi, cilt 1, sayı 2, 2020, Rümeysa COŞKUN, Banu ÇELEBİOĞLU

Macahel, 08490 Borçka/Artvin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 200    Eklenme Tarihi : 08 Ağustos 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Ağustos 2024 Perşembe