Yöreye özgü bir çorba ve kahvaltı çeşidi olan Avşor Çorbası lokantalarda yapılan çarşı yemeklerindendir.
Avşor Malzemeleri Nelerdir
- 1 kg et
- 500 g büryan yağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı biber
- 3 litre sıcak su
Sebzeli Yapım İçin
- 3 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 500 g taze fasulye

Avşor Nasıl Yapılır
Büryan eti hazırlığında kesilip alınan but ve kol etleri haşlanıp kemiklerinden ayrılır. Kemiksiz etile büryan yağı, biber salçası, domates salçası ve su karıştırılıp kısık ateşte 1 saat pişirilerek sıcak servis edilir. Ayrıca, isteğe göre ayrı kapta pişirilen taze fasulye, yeşil biber, domates eklenip sebzeli olarak da sunulur. Tuzlu su anlamına gelen avşor, doyurucu, kalorisi ve besin değeri oldukça yüksektir.
Kaynak ve Fotoğraflar: Geçmişten Günümüze Bitlis Mutfağı, Derleyen, Cesim Çelebi.
Bitlis Geleneksel Mutfak