­ BIÇAK VE YATAĞAN | Kültür Portalı

Bıçak ve Yatağan - Denizli

Selçuklular Dönemi’nde Oğuzların Anadolu’yu yurt edilmeye başladığı dönemlerde Denizli’nin Serinhisar İlçesi Yatağan (Kasabası) Mahallesi’nin bulunduğu bölgeye yerleşen Türkmen’lerden asıl adı Osman olan “Yatağan Baba” yerleşir. Yatağan Baba demircidir ve bu beldede demirciliğin başlatıcısıdır. Hem yerleşimin adı hem de yatağan kılıcının adı Yatağan Baba’dan gelir. Yatağan kılıcı, namlusu kavisli, keskin, kısa olması bakımından çevik bir kullanıma sahip özel bir ustalığı olan kesici silahtır. Osmanlı ordusunun silahları, Ege bölgesi Efelerinin silahı Yatağandır. 11. ve 13. yüzyıllardan beri üretimi yapılmaktadır. Günümüzde yatağan üretimi azalmış yerini bıçak, çakı, makas gibi eşyalar almıştır. Bıçaklar ev altındaki atölyelerde örs ve çekiçle dövülerek, geleneksel çeliğe su verme gibi usullerle yapıldığından özel ustalık gerektirmektedir. Yatağan beldesi bıçakçılığı yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern makinelerin de üretimde yer aldığı bıçakçılık merkezi haline gelmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında talep görmektedir. Serinhisar İlçesi’nin Yatağan Mahallesi başta olmak üzere, Denizli’deki dükkanlardan yatağan ve bıçak türlerini satın almak mümkündür.

Görüntülenme Sayısı : 26526    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2017 Pazartesi