­ AKHİSAR KATMERİ | Kültür Portalı

AKHİSAR KATMERİ - Manisa

Malzemeler: 1kg un, 500 gr peynir, 250 gr tereyağı, ½ litre su, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 yumurta, 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı tuz. Yapılışı: Un, tuz, su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır, 1 saat dinlendirilir. Sonra yeniden yoğrulup 30 dakika daha dinlendirilir, 15 bezeye ayrılıp zeytinyağı sürülür ve 7-8 saat bekletilir. Bezeler, merdaneyle 10-15 cm çapında açılır, üzerine birer çay kaşığı zeytinyağı koyup elle bastırılarak 45-50 cm çapında yufkalar açılır. Yufka, kenarları taşacak biçimde, içinde tereyağı eritilmiş çukur kızgın bir sac ya da tavaya döşenip üzerine yumurta kırılır, 1 yemek kaşığı rendelenmiş peynir, bir tutam ince kıyılmış maydanoz atılıp yemek kaşığının arkası ile dağıtılır. Yufka dört ucundan ortaya doğru zarf gibi katlanıp orta ateşte çevrilerek iki yüzü de kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenir, üzerine rendelenmiş peynir ve maydanoz serpilerek sıcak olarak servis yapılır. Yanında ayran, çay ya da meyve suyu önerilir. Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.
Hamur İşi ve Börekler

BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Görüntülenme Sayısı : 2175    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 20 Haziran 2017 Salı