Kıvrım - Antalya
Kıvrım (Gıvrım) Malzemeleri Nelerdir (8 Kişilik)
- 8 adet hazır baklavalık yufka
- 1 su bardağı erimiş tereyağı
- 8 çay bardağı ceviz içi (dövülmüş)
Şurup Malzemeleri
- 4 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1 parça ıtır yaprağı (yağgülü)
- ½ adet limon
Kıvrım (Gıvrım) Nasıl Yapılır
- Toz şeker ve suyu, ıtır yaprağıyla beraber, orta ateşte 3-5 dakika kaynatınız. Limon suyunu ekleyip şurubu hazır ediniz.
- Bir baklavalık yufkayı alınız, düz bir zemine yayınız. Üzerine fırça ile erimiş tereyağı sürünüz. 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içini yayınız ve yufkayı pile pile buruşturup bant yapınız. Bantı da salyangoz gibi dolayınız; yağlanmış fırın tepsisisin ortasına koyunuz.
- İkinci yufkayı da yağlayıp cevizledikten sonra pile pile büzüp bant yapınız; onu da tepsideki dolanmış yufkanın etrafına dolayınız.
- Aynı işlemlere devam ederek tüm yufkaları bantlayıp bir öncekinin etrafına dolayınız. Böylece tepsiyi doldurunuz.
- Tepsideki döşenmiş yufkaların üzerine tekrar erimiş tereyağı sürünüz. Tepsiyi önceden 180°C kızdırılmış fırına sürünüz.
- Yufkaların üzeri kızardığında tepsiyi fırından alınız. Sıcak yufkaların üzerine azar azar şurup gezdirip yediriniz ve servise veriniz.
Not
Hazır baklavalık yufka kullanmak istemiyorsanız yufkayı kendiniz açmanız gerekir.
Kaynak: “Kıvrım (Gıvrım)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 119.
Kıvrım (Gıvrım)
Görsel Sahibi: Uğurhan BETİN - Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
4055
Eklenme Tarihi :
22 Şubat 2013 Cuma
Güncellenme Tarihi :
01 Şubat 2022 Salı