­ KIVRIM | Kültür Portalı

Kıvrım - Antalya

• 3,5 su bardağı su
  • 1 parça ıtır yaprağı (yağgülü)
  • ½ adet limon

Kıvrım (Gıvrım) Nasıl Yapılır

1. Toz şeker ve suyu, ıtır yaprağıyla beraber, orta ateşte 3-5 dakika kaynatınız. Limon suyunu ekleyip şurubu hazır ediniz.
  2. Bir baklavalık yufkayı alınız, düz bir zemine yayınız. Üzerine fırça ile erimiş tereyağı sürünüz. 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içini yayınız ve yufkayı pile pile buruşturup bant yapınız. Bantı da salyangoz gibi dolayınız; yağlanmış fırın tepsisisin ortasına koyunuz.
  3. İkinci yufkayı da yağlayıp cevizledikten sonra pile pile büzüp bant yapınız; onu da tepsideki dolanmış yufkanın etrafına dolayınız.
  4. Aynı işlemlere devam ederek tüm yufkaları bantlayıp bir öncekinin etrafına dolayınız. Böylece tepsiyi doldurunuz.
  5. Tepsideki döşenmiş yufkaların üzerine tekrar erimiş tereyağı sürünüz. Tepsiyi önceden 180°C kızdırılmış fırına sürünüz.
  6. Yufkaların üzeri kızardığında tepsiyi fırından alınız. Sıcak yufkaların üzerine azar azar şurup gezdirip yediriniz ve servise veriniz.

Not

Hazır baklavalık yufka kullanmak istemiyorsanız yufkayı kendiniz açmanız gerekir.

Kaynak: “Kıvrım (Gıvrım)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 119.

Görüntülenme Sayısı : 3269    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı