­ PIRASA SARMASI | Kültür Portalı

Pırasa Sarması - Manisa

Pırasa Sarması Malzemeleri Nelerdir

  • 1 kg orta kalınlıkta pırasa
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 limon

Pırasa Sarması Nasıl Yapılır

Pırasaların beyaz bölümlerinden 25-30 cm uzunluğunda kesilip bıçağın ucuyla yukarıdan aşağıya doğru pırasanın yarıçapı derinliğinde çizilir. En içteki birkaç katman çıkartılarak kalan dış katmanlar kaynar suya atılıp 4-5 dakika haşlanır, süzülüp soğumaya bırakılır. Yıkanmış pirinç, nane, salça, karabiber, tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağı iyice karıştırılır. 25-30 cm uzunluğunda ve 6-7 cm derinliğinde kat kat açılan pırasa yapraklarının bir ucuna hazırlanan harçtan bir miktar koyulur. Soldan sağa, sağdan sola üçgenler oluşturularak sonuna kadar katlanır ve muska biçimindeki sarmalar tencereye yerleştirilir. Tencereye 2 su bardağı kaynar su ve kalan yarım bardak zeytinyağı gezdirilerek dökülüp kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir. Yerken bol limon sıkılır. Sıcak ya da soğuk servis yapılır.

Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.

Görüntülenme Sayısı : 1370    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2024 Salı