­ TAŞ EKMEĞİ TATLISI | Kültür Portalı

Taş Ekmeği Tatlısı - Elazığ

• 100 gr tereyağı
  • 1 kase ceviz içi

Taş Ekmeği Tatlısı Nasıl Yapılır

Hamuru için:

Çukur bir kabın içerisine yumurtalar kırılır ve tuz ilave edilerek iyice çırpılır. Üzerine süt katılır ve karıştırılır. Ilık su ile maya eritilir o da karışıma katılır ve üzerine alabildiği kadar un ekleyerek akıcı bir kıvamda hamur elde edilir. Ardından mayalanmaya bırakılır. İyice mayalanan hamur kabarır.Bir parça pamuklu bez ahşap ıspatulaya sarılır yağa batırılır. Ekmeklerin pişeceği sacın üzerine sürülür. Yağlanan sac üzerine bir kepçe mayalanan hamur dökülür ve kepçe ile sıvazlanarak incecik yufka gibi serilir. Kızaran hamur ekmek pişirme tahtasıyla çevrilerek, iki tarafı iyice kızartılır.

Şerbeti için:

Tencereye 4 su bardağı toz şekeri ilave edilir. Üzerine 3 su bardağı su eklenerek 15 dakika kaynatılıp bir şerbet elde edilir. Hazırladığımız taş ekmekler şerbete batırılıp çıkartılır. Üzerine tereyağı sürüp ceviz serperek tepsiye kat kat serilir ve ardından kesilip kalan şerbet üzerine dökülerek servis yapılır.

NOT : Ekmekler teflon tavada aynı işlemle pişirilir.

Görüntülenme Sayısı : 12585    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Kasım 2022 Pazartesi