­ TATAR BÖREĞİ | Kültür Portalı

Tatar Böreği - Erzurum

Kaynama suyu:

• 2 lt su

Tatar Böreği Nasıl Yapılır

Hamurun hazırlanması:

Bir kaba un, yumurta ve tuz konup üzerine suyu azar azar eklenerek yoğrulur. Hazırlanan hamur 5 bezeye ayırılır. Her bir beze, unlanan tezgahta kalınlığı 2 cm olacak şekilde açılır ve genişliği en az 5 cm olan uzun şeritler kesilir. Hamur şeritleri, kenar uzunlukları yaklaşık 5x3x3 cm olan üçgenlere kesilir ve unlanarak tepsiye konur.

Üçgen şeklinde kesilen hamurlar, birbirine değmeyecek şekilde düz bir zemine yayılıp oda sıcaklığında en az 24 saat kurutulduktan sonra -4 ̊ C’de dondurularak muhafaza edilebilir.

Bir tencerede 2 litre suya bir tutam tuz atıp kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca üçgen kesilen hamurlar ilave edilir ve pişinceye kadar yaklaşık 15 dakika haşlanır.

Sarımsaklı yoğurt ve sosların hazırlanması:

Bir kapta yoğurt, tuz ve rendelenmiş sarımsak karıştırılarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır.

Bir tavada tereyağı kızdırılır ve pul biber ilave edilerek yemeğin sosu hazırlanır.

İsteğe bağlı olarak kıymalı sos kullanılacaksa; zeytinyağında kavrulan kıymaya ince doğranmış maydanoz, karabiber ve tuz ilave edilip 1 dakika daha kavrularak kıymalı sos hazırlanır.

Erzurum Tatar Böreğinin hazırlanması:

Haşlanmış hamurlar süzülerek tencereden çıkarılıp servis tabağına konur. Üzerine sırasıyla sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos gezdirilerek döküldükten sonra sıcak olarak servis yapılır.

Erzurum Tatar Böreğine isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ilave edilecekse, yoğurdun üzerine kıyma gezdirilerek servis edilir.

Görüntülenme Sayısı : 6216    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2022 Çarşamba