­ TOKAT TAVASI | Kültür Portalı

Tokat Tavası - Tokat

• 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Tokat Tavası Nasıl Hazırlanır?

Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar dişlere ayıklanır. Arpacık soğanlar soyulur. Tokat tavası denilen bakır pişirme tepsisine sırası ile en altta patates, soğan, patlıcan, yeşil biber, kabak ( bütün bu katların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar koyulur) dizilir. Etler, etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı konulur. Kuyruk yağlarının üzerine baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. 1,5 saat fırında orta hararette tutulur. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözlenir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir. Üzerine soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates koyulur. Domatesin diğer yarısı halka olarak doğranarak tavanın üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir. • Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişilir. Fırından çıkarılan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımıyla malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.

Kaymak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 6922    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2020 Perşembe