­ TUVALAK | Kültür Portalı

Tuvalak - Kırıkkale

• 1 kaşık salça
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1 kaşık tuz

Tuvalak Nasıl Yapılır

Yağı ve siniri çıkarılmış kuşbaşı et, bulgur ve doğranmış soğanlarla tas dibeğe konarak tahta tokmakla, bulgurlar etten ayrılmayacak sekle gelinceye kadar dövülür. Hazırlanan bu malzeme başka bir kaba alınır. Eller ısıtılarak bir müddet daha elde yoğrulur. Arzuya göre tuz, istenirse baharat ilave edilir. Bu macun misket büyüklüğünde el yardımıyla tuvalak (topalak) haline getirilir. Genişçe bir kazanda kaynayan suya bu tuvalaklar atılır. Bulgurlar pişinceye kadar kaynatılır. Tereyağı, salça, nane ile birlikte yakılarak yemeğin üzerine sos hazırlanır. İstenirse yoğurt ve yumurta ile de terbiye yapılır.

Görüntülenme Sayısı : 6220    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2024 Çarşamba