­ TOZ (İNCE) TARHANA | Kültür Portalı

Toz (İnce) Tarhana - Isparta

Isparta'ya özgü Toz Tarhana (İnce Tarhana) nasıl yapılır, Toz Tarhana (İnce Tarhana) malzemeleri nelerdir hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Toz (İnce) Tarhana Malzemeleri Nelerdir

• 1 kg domates
  • 1 kg salçalık kırmızı biber
  • 1 kg kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze ane
  • 1 demet dereotu
  • 1 kg süzme yoğurt
  • Aldığı kadar un

Toz (İnce) Tarhana Nasıl Yapılır

Yıkanarak sap ve çekirdek kısımları ayıklanan kırmızıbiberler, kabuğu soyulmuş soğanlar ve yıkanmış domatesler iri şekilde doğrandıktan sonra geniş bir tencere içerisine konarak, üzerine yeterli miktarda su eklenerek ateşe konur. Kaynamaya başlayan sebzelerin içine, hoş bir tat ve koku vermesi için, bir demet dereotu, ayıklanarak yıkandıktan sonra demet halinde katılır. Tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve ateşten indirilerek, demet haldeki dereotu, haşlanan malzemelerin içinden alınır.

Haşlanan sebzelerin suyu süzülerek kevgirden geçirilir ya da mutfak robotunda çekilir. Çekilen sebze püresi, tekrar aynı suyun içine katılır. Maydanozla nane, iyice yıkanarak incecik kıyılarak çekilen sebze pürelerinin içerisine eklenir.

Yoğurt ve aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığı kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur, geniş bir kap içerisine alınarak üzeri kapatılır. 21 gün boyunca her gün hamur yoğrulur. Kendiliğinden mayalanan ve kabaran hamurun, 21 gün sonra mayalanması ve kabarması durur. Bu hamurun kıvama geldiğini ve kurutma için hazır olduğunu gösterir.

Gölge ve havadar geniş bir alana temiz bir bez serilir. Tarhana hamurundan, avuç içi büyüklüğünde, 1 cm kalınlığında yuvarlak şekil vererek oluşturulan parçalar, temiz bezin üzerine serilir. Yaklaşık 4-5 saat sonra nemli hale gelen serilmiş tarhana parçaları elle ovularak irmik boyunda ufaltılır. Oluşan parçalar elekten geçirilerek toz haline getirilerek, tamamen kuruması için tekrar serilir. Kuruyan tarhanalar bez torbalara doldurularak serin ve havadar bir yerde saklanır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 34906    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2023 Cuma