­ KABAK PESTELİ | Kültür Portalı

Kabak Pesteli - Muğla

• 2 adet dülbent kabağı
  • 1 kase kireç
  • 3-4 dal fesleğen

Kabak Pesteli Nasıl Hazırlanır?

Pestel yapabilmek için önce şırayı hazırlamak gerekir. Şıra için ocağa bir kazan oturtulur, üzüm suyu ve kül kazana aktarılır, kıvamı koyulaşana kadar 3-4 saat kaynatılır. Kıvamını alınca ocaktan indirilir, durulması için sabaha kadar bekletilir. Bu süre içinde kül alta çöker, şıra üste çıkar. Ertesi gün şıranın üstteki duru kısmı alınır, ayrı bir kapta toplanır. Pestel için kabakların kabuğu soyulur, fazla kalın olmayacak şekilde ve yarım ay gibi dilimlenir. Kabak dilimleri, kireçli su içine atılır, 2-3 saat bekletilir. Kireçli sudan çıkarılır, duru suyla iyice yıkanır ve ocağa alınan bir tencerede kaynatılan suda haşlanır. Hazır bekletilen şıra, kaynaması için tekrar ocağa alınır. Haşlanmış kabak dilimleri ve fesleğen şıraya ilave edilir, koyulaşana kadar 5-6 saat kaynatılır. Pestel, tabağa alındığında kolay dağılmayan bir kıvama gelmişse ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Kabak pesteli, yemeklerden sonra tatlı olarak ikram edilir. Aynı yöntemle ayva pesteli, pekmez yerine bal ve şeker kullanarak da bal kabağı pesteli yapılır.

Görüntülenme Sayısı : 7168    Eklenme Tarihi : 14 Haziran 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2019 Cuma