Pehli İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- 1 kg kemikli parça et (beş parça)
- 4 adet patlıcan
- 4 adet domates
- 3 adet sivri biber
- gerektiği kadar su
- tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı yoğurt
Pehli Nasıl hazırlanır?
Eski yemeklerimizden olan pehli, koyunun sağ uyluk kaburgası yani döş kısmından yapılır. (Pehli: Gövdenin iki yanı demektir.) Etler el büyüklüğünde parçalanır. Üzerine yoğurt ve karabiber sürüldükten sonra tereyağında kızartılır ve bir tencereye alınır. Biraz su eklenerek etler kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişirilir, suyu azalırsa, sıcak su ilave edilir. Patlıcanlar alaca soyulur, ikiye bölünür ve doğranır, limon suyu ve tuz konulmuş suyun içinde biraz bekletilir. Yıkanıp sıkılan patlıcanlar ve doğranmış biberler tereyağında kızartılır. Bir kaba alınan kızarmış sebzelerin üzerine etler dizilir, etin suyu üzerinden gezdirilir ve domatesleri doğranır, tuzu ekilir ve hafif ateşte 15-20 dakika ya da fırında pişirilir.
Not: Kızartılıp, pişirilen etlerin suyu ile yapılan pirinç pilâvının yanında sebzesiz olarak etler (pehli) servis yapılabilir.
Not: Et yemekleri ve kebaplarda özellikle, Sivas'tan çıkan tatlı tuz denilen yerli tuz kullanılmalıdır.
Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)