­ TAVUK GÜVECİ | Kültür Portalı

Tavuk Güveci - Antalya

1. Tavuğu tütsüleyip porsiyonluk parçalara ayırınız.
  2. Geniş yüzeyli bir tavaya tereyağını koyunuz. Orta ateşte, yakmadan kızdırınız.
  3. Kızgın yağlı tavada, parça tavuk etlerini alt üst ederek parti parti kızartınız.
  4. Kızaranları, yağını süzdürerek güveç kabına veya ısıya dayanıklı cam kaba çıkarınız.
  5. Tavada kalan kızgın yağda, halka veya piyazlık doğranmış soğanları karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurunuz.
  6. Kızarmış soğanlara rendelenmiş domatesleri, tuzu, kırmızı biberi katınız. Domatesler eriyip suyunu çeker gibi oluncaya kadar karıştırarak pişirmeyi sürdürünüz ve tüm malzemeyi güveçteki tavuklar üzerine boca ediniz.
  7. Yarı seviyesine kadar güvece sıcak su doldurunuz, üzerine hava almayacak şekilde kapak örtünüz ve güveci ya 200 °C fırına atınız ya da ocak üstü kısık ateş üzerine oturtunuz.
  8. Tavuklar pişmekte iken yaklaşık 4-5 mm kalınlığında, dairesel şekilde doğranmış patatesleri, kızgın zeytinyağında, yarı pişecek şekilde kızartınız.
  9. Yaklaşık 60 dakika pişirmeden sonra, güveçteki tavukların üzerine yarı kızartılmış patatesleri döşeyiniz. Tekrar kapak örtünüz ve pişirme işlemine, patatesler yumuşayıncaya kadar, 30-40 dakika daha devam ediniz.
  10. Güveçteki malzemeler üzerine en son ince kıyılmış maydanozları gezdiriniz ve güveci olduğu gibi, sıcak sıcak sofraya veriniz.

Not:

Doğranmış patatesleri kızartmadan, kavrulmuş soğanlarla birlikte güvece koyabilirsiniz

Kaynak: “Tavuk Güveci”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri, Yay. haz.: Nizamettin Şen, Arş.-Yaz.: Gökçen Adar, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 2016., s. 91.

Görüntülenme Sayısı : 4334    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2022 Salı