­ ŞEKERLEME | Kültür Portalı

Şekerleme - Çorum

Şekerleme Malzemeleri Nelerdir (1 kg için)

• 325 g tereyağı
  • 400 g pudra şekeri

Şekerleme Nasıl Yapılır

Kısık ateşte tereyağının suyu çektirilir. Bir kabın içerisine süzdürülür. Oda sıcaklığında soğutulup buzdolabında dondurulur. Donan yağa pudra şekeri eklenip şeker iyice eriyene dek elle ovularak yağa yedirilir. Un yavaş yavaş ilave edilir. Avuçta yuvarlanacak kıvama gelene dek yoğurulur. 15-20 dk. serin bir yerde üzeri örtülü olarak dinlendirilir. Başta üzüm salkımı olmak üzere, başak ve papatya şekilleri verilerek elle fazla oynamadan tepsilere sıralanır. 120 derecede ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirilir. Sonra fırın ayarı 100 dereceye düşürülüp 20-22 dk kadar altı üstü beyaz kalacak biçimde pişirilir. İyice soğuyana dek tepside bırakılır. Tamamıyla soğuyunca servis edilir.

Şekerleme Çorum'da önemli bir törensel yiyecektir. Nişandan sonra damat tarafının gönderdiği baklava tepsisi kız tarafından şekerleme ile doldurularak geri gönderilir. Çokça zahmetli olan yapımı için gelin kızın yakınları, büyükleri toplanır; işin ustası bir kişi başı çeker, diğer kişileri yönlendirir. Şarkılar, türküler söyleyerek hazırlarlar. Tepsi üzeri iğne oyalı örtüler ve çiçeklerle süslenerek ailenin delikanlılarından biri tarafından damat evine gönderilir. Götüren kişiye damat evinden armağan verilir. Bu süslü tepsi damadın ve ailesinin yakınlarına gösterilmeden bozulmaz. Sonra şekerlemeler paketlenip eşe dosta kapı kapı dağıtılır. Bu gelenekle her iki taraf da çevresine ağız tatlılığı sunmuş olur.

Görüntülenme Sayısı : 4667    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2022 Pazartesi