Badem Ezmesi, badem unu ve şeker kullanılarak hazırlanan Edirne'ye özgü bir tatlı çeşididir. Hazırlanması ustalık gerektiren badem ezmesinin yapımında Edirne bademleri kullanılmaktadır. Edirne Badem Ezmesi’nin sırrı buna dayanmaktadır. Turistik değeri oldukça yüksek olan bu yöresel lezzet, hediyelik ikramlar için oldukça rağbet görmektedir.
Badem Ezmesi Malzemeleri Nelerdir
- 500 g kurutulmuş badem
- 200 g toz şeker
- 300 ml su
Badem Ezmesi Nasıl Yapılır
Şeker ve su bir tencerede kaynatılarak bir şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet ılınması için kenara alınır.
Bademler ılık suda bekletilerek kabukları soyulur.
Kabukları soyulan bademler kuruması için kenara alınır.
Tamamen kuruyan bademler mutfak robotuna alınarak ince bir un haline gelene kadar çekilir.
Badem unu bir karıştırma kabına alınır. Şerbeti azar azar verilerek yoğrulup bir hamur haline getirilir.
Hazırlanan hamur uzun fitiller haline getirilerek bir saat kadar dinlenmesi için buzdolabında bırakılır.
Dinlenen Badem Ezmeleri halkalar halinde kesilerek servis edilir.
Kaynak: Topraktan Sofraya Edirne, Edirne Valiliği Kültür Yayınları, 2024