­ DÜZME ÇİMDİK MANTI | Kültür Portalı

Düzme Çimdik Mantı - Aksaray

• 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber
  • ¼ Demet Maydanoz

Düzme Çimdik Mantı ​ Nasıl Yapılır

• Hamuru hazırlamak için un yoğurma kabına dökülür, ortası açılır, üzerine yumurta, su ve tuz ilave edilir. Özlü bir kıvama gelene kadar yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp 30 dakika bekletilir.
  • Zer için çukur bir tavada tereyağının yarısı eritilir, doğranan soğanlar ilave edilip kavrulur. Soğanların rengi değişince tavaya doğranan yeşil biberler, birkaç dakika sonra kıyma konur.
  •  Suyunu çekince salça, 2-3 dakika sonra ince bir şekilde doğranan domatesler, birkaç dakika sonra tuz ve baharatlar da malzemelerin üzerine serpilir, 1,5 su bardağı su dökülüp kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 15-20 dakika sonra tava ocaktan alınır.
  • Dinlenen hamurun üzerine az miktarda un serpilerek açılır. Hamur açıldıktan sonra 1 cm'lik şeritler kesilir, üst üste konur ve 1 cmkalınlığında kare parçalar kesilir.
  • Her parça karşılıklıköşegenlerinden çimdiklenerek fiyonk şeklinde yapıştırılır.Çimdik mantılar harlı ateşte kaynamakta olan tuzlu suyun içine atılırve haşlanır.
  • Hamurlar pişince ocaktan alınır ve üstüne 2 su bardağısoğuk su dökülür, karıştırdıktan hemen sonra su bir başka kaba süzdürülür. (Süzülen su çorba pişirirken kullanılır.).Pişirme tenceresinde kalan tereyağı harlı eritilir, üzerine mantılardökülür ve karıştırılır.
  • Servis tabağına sarımsaklı süzme yoğurt, üzerine mantılar ve sıcakkıymalı zer dökülür, maydanozlarla süsledikten sonra ikram edilir.

Kaynak: Hülya Erol,  Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri Kitabı, Aksaray Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Kültür Yayınları, Aksaray 2018

Görüntülenme Sayısı : 202    Eklenme Tarihi : 18 Ocak 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba