­ HAMSİLİ PİLAV | Kültür Portalı

Hamsili Pilav - Rize

Hamsili Pilav İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? 

  • 500 gram hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 4 su bardağı su
  • Maydanoz, kapya biber ve havuç (isteğe bağlı)

Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Öncelikle hamsilerin temizlenmesi gerekmektedir. Hamsilerin kılçıklarını ayırarak, baş kısmını ve içini temizleyin.

Pirinçleri iyice yıkayarak nişastasını gidermek önemlidir. Yıkanan pirinçleri 30 dakika kadar ıslatın.

Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun.

Ardından ıslatılmış ve süzülmüş pirinçleri, tuz ve karabiber ilave ederek birkaç dakika kavurun.

4 su bardağı suyu ilave edin ve karışımı kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra altını kısın ve pilavın suyunu çekmesini bekleyin.

Pilav piştikten sonra bir servis tepsisine hamsilerin yarısını dizin. Üzerine pişmiş pilavı ekleyin ve son olarak kalan hamsileri pilavın üzerine yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika kadar üzerinin kızarması için pişirin.

Hamsili pilav genellikle sıcak olarak servis edilir. Yanında yeşil salata veya yoğurt ile sunulması yemeğin lezzetini artırmaktadır. 

Rize Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 11691    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2025 Cuma