Irok (İçli Köfte) - Mardin
Irok Melzemeleri Nelerdir (6 kişilik)
- 1 kg yağsız dana kıyma
- 5 adet kuru soğan
- 300 g çiğ köftelik et
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 1 kg ince bulgur (ismeyt)
- 1 su bardağı sıvı yağ
Irok Nasıl Yapılır
Soğanlar ince doğranır, bir tencerenin içinde pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine kıyma eklenip birlikte kavrulur. Ateşten alınır içine tuz, karabiber, yenibahar, ve kıyılmış maydanoz konulur. Diğer taraftan ince bulgur bir leğenin içinde iyice yoğrulur. İçine dövülmüş et, kişniş, tuz, ve 1 yumurta eklenip yeniden yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde top haline getirilip içi oyulur. İçi doldurulduktan sonra da elle yuvarlatıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın ateşte kızartılır ve servis edilir. (Bu malzeme ile 30-40 tane ırok oluşur.)
Kaynak: Mardin Valiliği, “81 İlde Kültür ve Şehir Mardin” Sayfa: 148 Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş. 1. Baskı Temmuz 2012 İstanbul
Mardin Geleneksel Mutfak
Irok (Kızartılmış İçliköfte), Fotoğraf: Baki ATEŞ
Irok ve Etli Ekmek, Fotoğraf: Baki ATEŞ
Irok (Kızartılmış İçliköfte), Fotoğraf: Baki ATEŞ
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
58720
Eklenme Tarihi :
07 Ağustos 2014 Perşembe
Güncellenme Tarihi :
11 Ekim 2024 Cuma