­ IROK (İÇLİ KÖFTE) | Kültür Portalı

Irok (İçli Köfte) - Mardin

• 1 yumurta
  • 1 kg ince bulgur (ismeyt)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Irok Yapılışı:

Soğanlar ince doğranır, bir tencerenin içinde pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine kıyma eklenip birlikte kavrulur. Ateşten alınır içine tuz, karabiber, yenibahar, ve kıyılmış maydanoz konulur. Diğer taraftan ince bulgur bir leğenin içinde iyice yoğrulur. İçine dövülmüş et, kişniş, tuz, ve 1 yumurta eklenip yeniden yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde top haline getirilip içi oyulur. İçi doldurulduktan sonra da elle yuvarlatıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın ateşte kızartılır ve servis edilir. (Bu malzeme ile 30-40 tane ırok oluşur.)

Kaynak: Mardin Valiliği, “81 İlde Kültür ve Şehir Mardin” Sayfa: 148 Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş. 1. Baskı Temmuz 2012 İstanbul

Mardin Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 50391    Eklenme Tarihi : 07 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Mart 2020 Salı