­ KUMRU | Kültür Portalı

Kumru - İzmir

Kumru İzmir'e özgü bir hamurişi ve bununla hazırlanan soğuk sandviçlere verilen isimdir. Bu hamurişi tuzsuz ya da az tuzlu hamurdan yapılır. Özelliği üzerinin bol susamlı olmasıdır. Şekli kumru kuşunun gövdesine benzetildiğinden bu ismi aldığı düşünülmektedir. İzmir'de kumruyu simitçi fırınlarından sade olarak alabileceğiniz gibi; sokak satıcıları ve tezgahlardan içerisine domates, yeşil biber ve İzmir ya da Bergama tulum peyniri konmuş olarak da alabilirsiniz. Günümüzde içerisine kömürde pişmiş, sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez eklenmesi ile hazırlanan sandviçler de kumru olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Oysa İzmir kumrusu kendine has ekmeğinin arasında İzmir ya da Bergama tulum peyniri, domates, biberden oluşan İzmirliler’ in severek tükettiği bir atıştırmalıktır.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün mutfak kültürü konulu alan araştırmalarından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 25513    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2023 Salı