­ ÇULLAMA | Kültür Portalı

Çullama - Kahramanmaraş

Çullama Tatlısı

Çullama Yapım Süresi: 30 dakika

Hazırlanma Süresi:10 dakika

Kızartma Süresi:20 dakika

Çullama Malzemeleri Nelerdir

  • 2 yumurta
  • ½ su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3-4 parça bastık (pestil)

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1-2 damla limon suyu

Çullama Nasıl Yapılır

Bir kabın içerisinde yumurta, tuz, kabartma tozu ve yoğurt çırpılır. Karışım kek hamuru kıvamına gelecek kadar karıştırılır. Bu arada su, şeker-limon suyu ile şerbeti yapılır. Daha sonra kesilmiş bastıklar hazırlanan yumurtalı karışıma batırılıp kızgın yağda kızartılır. Kızartılmış bastıkların üzerine şerbet gezdirilerek soğumaya bırakılır. Üzerine öğütülmüş fıstık veya ceviz serpiştirilerek servise sunulur. Öneriler: Şerbet ve kızartılmış bastıkların ılık olması gereklidir. Ilık olmazsa çullama hamurlaşır.

Kaynakça: YILMAZOĞLU H. İ. (2014). Kahramanmaraş'ın Mutfak ve Beslenme Kültürü. Akdeniz'in Altın Kenti Kahramanmaraş. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 286.

Görüntülenme Sayısı : 32228    Eklenme Tarihi : 15 Aralık 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı