Alaşehir Kapaması Malzemeleri Nelerdir
- 500 g kıyma (dana kuzu karışık)
- 2 baş soğan
- 500 g un
- 150 g tereyağı
- 150 g sıvı yağ
- 150 g kuyrukyağı
- ½ demet maydanoz
- ½ çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Alaşehir Kapaması Nasıl Yapılır
Çok küçük küp doğranmış soğanlar, iyice kıyılmış maydanoz, karabiber kıymaya eklenip iyice yoğrulur. Un, tuz ve yavaş yavaş su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur ve 2 bezeye ayrılır. Bezeler 70-80 çapında çok ince açılır. Bir yufkanın üzerine 6-7 cm arayla ceviz büyüklüğünde iç koyulur ve araları kesilir. Üç ucu bohça biçiminde katlanır, dördüncü uç ise üzerine kapatılır. Kapamalar zemini yağlanmış tepsinin üzerine katlı kısımları aşağı gelecek biçimde sıralanır. Üzerini örtecek kadar tereyağı, eritilmiş kuyruk yağı ve sıvı yağ kızdırılarak dökülür. Kapamalar yüksek ateşte, pembeleşinceye kadar kızartılır, bozulmadan kevgirle yağını süzeceği bir yere alınır. Üzerine et suyu ya da sarımsaklı yoğurt dökülüp ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır.
Kaynak: Avşar, M. E. (2008). Geleneksel Manisa Yemekleri. Manisa: Manisa Belediyesi Kültür Yayınları 5.