­ GÜL LOKUMU | Kültür Portalı

Gül Lokumu - Isparta

Gül Lokumu Malzemeleri Nelerdir                             

Hazırlama ve Dinlendirme Süresi: 1 Gün - Pişirme Süresi: 1- 1.5 saat                                        

Lokum tozu için:

  • 3 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Su Bardağı Nişasta

Lokum Malzemeleri:

  • 250 gr nişasta (mısır ya da buğday)
  • 1,5 kg toz şeker
  • 1 kahve fincanı gül suyu
  • 1 kahve fincanı kuru gül yaprağı
  • 1 adet küçük kırmızı pancar veya kırmızı havuç (renk vermek için) gıda boyası da kullanılabilir.
  • 1 yemek kaşığı krem Ttartar (aktarlarda bulunmaktadır)
  • 8 su bardağı su

Gül Lokumu Nasıl Yapılır

Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.

Rendelenen pancar veya havuç, tülbent arasına konulup sıkılarak suyu çıkarılır.

Derin bir tencereye 4,5 su bardağı su ile 1 kg toz şeker konulur. Orta ateşte bir kaç defa karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan şerbetin köpükleri alınır ve ocağın altı kısılarak, şerbet hafif sarı renk alıp koyulaşana kadar, yaklaşık 30-35 dakika kaynatmaya devam edilir. Ocaktan alınmasına yakın, 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edilir ve ocağın altı kapatılır.

Diğer tarafta, derin ve tercihen altı kalın bir tencereye, 250 gr nişasta, 1 yemek kaşığı krem tartar konulur. 3,5 su bardağı soğuk su yavaş yavaş ilave edilerek topaklık kalmayıncaya kadar karıştırılır. Orta hararetli ocağa konulur ve karıştırarak pişirilmeye başlanır. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır. Çırpma teli ya da mikser ile 10-15 dakika karıştırmaya devam edilir. Sarı şeffaf bir renk ve üzerinde iri kabarcıklar oluşunca kıvamı gelmiş demektir.

Önceden hazırlanan sıcak şerbet, azar azar pişen karışıma dökülerek çırpma teli ya da mikser ile karıştırmaya devam edilir. Şerbetin tamamı böylece lokum hamuruna yedirilir. Tekrar ocağın altı açılarak kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırılır ve 4-5 dakika kaynatılarak ocağın altı kısılır. Dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak 55-60 dakika kadar pişirilir.  Kaynama süresi ilerledikçe pişen lokum hamurunun rengi koyulaşır ve kokusu hissedilmeye başlanır. Kaşıkla alındığında kopuk kopuk dökülmesi ya da bir tabağa damlatıldığında parmağa yapışmaması kıvamının olduğunu göstermektedir. Önceden hazırlanan pancar suyundan 1 çorba kaşığı ve 1 fincan gül suyu lokum hamuruna ilave edilerek karıştırılır ve ocaktan alınır. Lokum hamurunun içine kuru gül yaprakları konulup yavaşça karıştırılır.

Hamur bekletilmeden hazırlanan tepsiye dökülür, eşit kalınlıkta olması için tepsi ileri geri sallanır. Soğuduktan sonra buzdolabına konulur ve 7-8 saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş olan lokum, üzerine lokum tozu ekilmiş kesme tahtasına ya da mermer bir zemine tepsi ters çevrilerek konulur ve kesmeye hazır hale getirilir. Lokuma yapışan sertleşmiş lokum tozları temizlenir. Bıçak lokum tozuna batırılarak, lokum 2 cm eninde şeritler halinde kesilir. Kesilen şeritler arzuya göre üçgen ya da kare şeklinde dilimlenir.

Lokumlar bir sıra lokum bir sıra lokum tozu serpilerek saklama kaplarında saklanır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 5584    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2023 Salı